Moralkompassen snurrar

Åt vilket håll pekar moralkompassen?
Omtanke och moral, kom en bekant och jag fram till vid köksbordet en morgon förra veckan, är en bristvara i dagens samhälle. Det, sa vi, handlar om allt från att vi inte längre i samma utsträckning som förr lämnar sittplats åt de äldre på bussarna, till tonen på kommentarsfälten på allehanda nätsajter.
Eller så är bristen på omtanke och moral så grav som i fallet med den tvååriga flickan Yue Yue från Kina. Bilderna från 2011 visar hur flickan blir påkörd av två skåpbilar. Ett tjugotal människor passerar och ignorerar olyckan.
Inom sociala medier som Facebook, Twitter och i kommentarsfält frodas i en mening en modern form av bristande omtanke och moral. Uppdrag granskning tog upp fenomenet – näthat mot kvinnor – i sitt program förra veckan.
De verbala strupgreppen på kvinnorna var så grova att jag häpnade, och flatheten från polisen och klädkedjan H&M var upprörande. Polisen valde att inte ens ta upp anmälan från den unga kvinna som efter att på Facebook ha ifrågasatt H&M:s val av tröjtryck hade utsatts för råa kränkningar i kommentarsfälten.
Kanske är flatheten den stora faran? Med Martin Luther Kings ord blir det: ”Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.”
Lever då vi, vi som satt där och resonerade, på ett sånt sätt som vi förespråkar? Som flitig twittrare har jag i alla fall som måtto att vara omtänksam. Jag går gärna i polemik, men vill aldrig såra.
Och vännen hade så sent som veckan före lämnat plats åt en av tre äldre bussresenärer. De två andra fick ståplats.
Vad händer i samhället? frågade vi oss. Lär känna och utveckla dig själv-kurserna är många. De förväntas i ett trollslag göra oss till fullkomliga människor, men verkar snarare skruva moralkompasserna i fel riktning och i själva verket göra oss mer egocentriska.
Tanken slår mig när jag på nätet hittar en av alla dessa kurser. Den varudeklareras som ”en 21-timmarskurs i Ekonomi och Personlig utveckling” och lärande i grupp om ”ekonomiska och entreprenöriella frågor”. Jag läser vidare och ser att kursen förväntas ge svar på bland annat följande frågor:
Hur får du ut maximalt av varje intjänad krona?
Hur blir du en bättre säljare av dig själv?
Hur styr ditt förhållningssätt, inställning och attityd dina affärer?
Visst, kursen utger sig inte för att förkovra människor i etik, moral och omtanke men just sammanblandningen av ”personlig utveckling” och ”ekonomi” är jag rädd inte gör oss mindre självupptagna.
Snarare tvärtom.