Från bulla & kaffe med Ulla & Affe till rösträtt

 

I en gästbok i Värmland på 1970-talet stod det:

”Tack för bulla & kaffe!

Ulla & Affe”

Noteringen kanske inte ger så ofantligt värdefull information till eftervärlden – och kanske har den gästboken för länge sedan hamnat på en soptipp eller återvinningsstation – men ändå en fyndig kommentar efter ett uppenbarligen trevligt kafferep.

I en annan gästbok som låg i en fastighet i Karlstad mellan 1904 och fram till kort före andra världskrigets slut fanns rikligt med information om dåtidens politiska och ideologiska strömningar. Fastigheten – som var på 450 kvadrat och kom att få namnet Villa Skogsbrynet där det låg i utkanten av staden och mellan tall och gran – kom att bli en samlingsplats för dåtidens politiska, publicistiska och litterära kändisar som i olika utsträckningar kom att spela roll för dåtidens värderingar. I huset, som även jag tillbringade tjugotalet år i, bodde under gästbokens tid min mammas farmor Gerda, rösträttskämpe och politiker, och farfar Mauritz, redaktör, journalist och politiker, båda liberaler. Gästböcker på den tiden fanns i många hem och innehöll så mycket mer än bara information om väder och vind, god föda och trevligt sällskap.

En av de första att skriva i gästboken var den liberala politikern och stadsrådet David Bergström. Att första besöket gjordes 1904, året före Karl Staafs inträde på den politiska arenan, var ingen slump. Liberal politik debatterades flitigt då – precis som i dag. Många av dem som besökte huset hade stor del i det hundraårsjubileum vi firar i år: den kvinnliga rösträtten. Två av dem, Frigga Carlberg och Anna Wicksell, var pionjärer i rösträttskampen och dyker regelbundet upp i gästboken. De följande åren, fram till 1920-talet, var det en strid ström av suffragetter på besök. Förutom nämnda två också bland andra Lydia Wahlström och Gullan Petrini.

Ett annat namn som dyker upp i gästboken mellan 1904 och 1909, är Ellen Key, en av den tidens mest debatterade och lästa författare vid sidan av August Strindberg och Selma Lagerlöf. Även Key var en rösträttskämpe, men med lite andra infallsvinklar. Hon fruktade att kvinnorna skulle bli kopior av männen. Med historiska glasögon var det inget att eftersträva, menade hon.

Säkert diskuterades kvinnlig rösträtt även när statsminister Hjalmar Branting, diktaren Oscar Stierne, skalden Verner von Heidenstam och författaren Marika Stiernstedt besökte huset och satte sina namn i boken.

Den är ett historiskt dokument utan dess like och en fröjd att läsa. Nu har vi efterlevande sett till att den med åren lätt tilltufsade och vältummade gästboken har hamnat i ett arkiv i Karlstad. Där kan framtida studenter och forskare läsa sig till hur kampen för kvinnlig rösträtt fördes i ett hus i Karlstads utkanter.

Klas Örnklint