Två pinnar i brasan

Det börjar hösta till sig och det räcker inte längre med en pinne i brasan, nu är det två eller fler som gäller. Men människor har ju eldat i alla tider så det är bara göra till en rutin att gå ner och elda så attdet blir varmt. Och hela vedbon är ju full med ved.

Aftonb... zzz

Jan-Olof Andersson, rutinerad skribent på Aftonbladet, har fått på näbben av arbets(o)kamraten Alexander Schulman, bloggande uppkomling i nya tidens kvällstidningsjournalistik. Man häpnar över vilka låga påhopp den senare svarar för när han tömmer hela innehållet i sommarens utedass över Andersson. Schulman hävdar i stora drag att Anderssons texter är innehållslösa och saknar substans. Utan att ens ha läst Schulmans blogg  genererar påhopp av den art han svarar för ingenting av värde. En diskussion om arbetssätten på en arbetsplats ska förstås ske inom företagets väggar.

Plastmorfar

Jag blev plastmorfar i fredags! Hmm? undrar någon. Jo, min underbara kvinna Lisa har en dotter, Lina, som tillsammans med sin pojkvän fick en liten Malte i fredags. Malte är 4 kilo tung och 52 cm lång och fyller 144 timmar i kväll klockan åtta. Fick till och med tillåtelse att hålla i underverket och lärde honom direkt lite bra ord som "Färjestad", "mamma" och "pappa".

Färjestad

I kväll börjar Färjestad vägen mot SM-guld. Låt vara en alltför lång väg, det ska ändå bli spännande att följa dem när de mosar trista lag som Linköping, Djurgården och Modo, säger värmlänning i exil.

Brasilien

Man Måste beundra brasilianskorna som klarade av USA så lätt. Imponerande!

Vilken fräck Persson

Var finns moral, etik och förstånd när man dels kvitterar ut pengar från riksdagen, dels från ett nytt jobb som konsult? Det må vara hur rätt som helst det Göran Persson gjort, men det stinker.

Sista resan

Snart, sista september, lämnar jag officiellt lyan i Stockholm. Därför åker jag ner till Stockholm och plockar ur de sista sakerna ur lägenheten i nacka. Jag kommer att sakna både den och omgivningarna i Nacka. Fast det står väl kvar om det skulle bli aktuellt igen.

Makabert

Historien bakom gästrikekvinnan Madeleines försvinnande verkar nystas upp. Enlig åklagaren Mikael Hammarstrand är det läge att väcka åtal. När man läser den makabra historien på en av kvällstabloidernas hemsida häpnar man över hur det gått till och vad människor är benägna att göra under påverkan av narkotika och alkohol. De åtalade, två män och Madeleines väninna(!), har bokstavligen talat slagit ihjäl henne med en yxa. Hur fungerar man då?

Ättestupan

Kan vi inte dra igång en gammal nordisk klassiker: ättestupan? I stället för att överhuvudtaget behöva sticka till de mentalt, fysiskt och ekonomiskt tillkortakomna grupperna i samhället någonting över huvud taget kan vi helt sonika skicka dem över stupet. Ja, jag menar, då slipper ju de styrande utgiften för dem, så kan de i stället ta de pengarna till vägbyggen, skattesänkningar och andra idéer i moderaternas nya välfärdssamhälle. Jag tycker vi föreslår Reinfeldt och Borg det.
Förresten, såg ni Uppdrag Granskning häromkvällen och hur det gått till i Tibble skola i Täby, makarna Reinfeldts hemkommun, där man privatiserat skolan? Festligt, enligt principen ös på, skit i andra och se till att frihetsbegreppet får råda till varje pris, men se till att det gynnar partikolleger, vänner och bekanta.
Blä.

Skrällen

Kul när fotboll inte är lika förutsägbart som instruktionerna på ett tvättmedelspaket. Ta bara norska Rosenborgs 1-1 borta mot köpelaget Chelsea. varför klarade inte Elfsborg av att ge Valencia på näbben i Champions League-kvalet när norrmännen lyckades störa londonborna?
För mycket taktik och för lite hjärta, tror jag svaret lyder.

Bottenlistan

Dags för min bottenlista igen. En del gamla företag härjar fortfarande:

3. Telia - kommer förstås fortsätta vara kund hos Telia, men att det tagit dem 17 dagar och fixa fram en fjärrkontroll är inte bra.
2. Bredbandsbolaget - usch! För två månader sedan sa vi upp allt som hade med dem att göra. Vi skickade sladdar, modem och kort i vadderade kuvert och till olika adresser utifrån de adresslappar de skickade med. Ringde dessutom för att höra att rätt sak skickades och därtill för att höra att de fått allt. Nu kräver de oss på diverse prylar.
1. Skandia liv - lovade pensionssparandet tillbaka, men nu nekar man den parkinson-sjuka kvinnan pengarna.

Spännande spurt

Fotbollsserierna går in i slutskedet och det är hiskeligt spännande, oavsett om man är norrbottning, medelpading, värmlänning, hallänning eller skåning. I Hälsingland, där jag skriver sport, är Söderhamn på väg att ta steget upp i division 2. Vi följer dem med spänning i slutspurten på serien.

26 kanaler

På den 18:e dagen kom fjärrkontrollen och vi kunde plötsligt se 26 kanaler till, utöver kanal 1 som vi tittat på i 17 dagar. Bra jobbat, Telia.

Ingen fjärrkontroll

Nu har vi tittat på kanal 1 i 17 dagar. Telia och dess motarbetspartn... förlåt, samrabetspartner klarar inte av att skaka fram något så simpelt. Det är ungefär som om att åka till macken för att köpa olja: "Nej, den är slut. Vi vet inte när vi kan leverera."

Ewa Björling

Alliansministrar verkar lika pålitliga som indiska färjor; man vet aldrig när det kan haverera. Ewa Björling är den senaste i raden av pajsare som inte har riktigt rent mjöl i påsen. Hur länge kan alliansen hålla på sä här?

Fyrern

Jag har lagt till ett namn: Fyrern. Det ska inte förväxlas med smutsiga, svunna tider, utan bara förknippas med mina pass i pannrummet, där vedpannan Vedex 3000 förses med lagoma doser ved. Sedan sätter jag fyr...
Kul, va?

Fjärrkontroll

Nu ska jag berätta hur kul det är att ha Telia digital-tv och vara utan fjärrkontroll i drygt tre veckor.
Så, då var det gjort.
Med Telia digital-tv kan man nämligen inte byta kanal via tv:n utan allt styrs via fjärrkontrollen. Det har gjort att vi har sett på ettan i drygt två veckor och ännu ingen fjärrkontroll synlig. Telia säger:
"Vi skickar en så fort vi kan."
Dag tre kollar jag att ordern är ok, då svarar man:
"Den var slut på lagret, men jag ser till att vi skickar en som ni har i morgon" vilket var en fredag i augusti.
Några dagar senare ringer jag igen, då svarar de:
"Det är svårt att få fram en ny, det är inte vi som skickar ut dem. Vi kan inte säga närmare när den kommer."
Samtidigt öser Felia... förlåt Telia, ut helsidesannonser om sin förträfflighet, men en fjärrkontroll med a-post, nej, det går inte. Dock framhåller jag företagets förträfflighet i telefoni, men uppenbarligen inte vad gäller tv digitalt.

Bokmanus

Nu har jag plockat fram och förbättrat mitt lilla barnboksmanus som jag knattrade på för åtta år sedan. Håller än i dag och det var inte utan ett litet leende jag läste det. En del ändringar gjordes, men inte många. Nu ska det illustreras, sedan ut till hugad förlagsspekulant.

Sandlåderetorik

Hänger ni med i debatten kring Maja Lundgrens bok? Den börjar allt mer nå retoriska nivåer som inte ens finns i en svensk sandlåda nära dig. En av dem som polemiserar med Maja, och också finns namngiven i hennes bok, är Dan Josefsson som ger sig in i debatten i lördagens DN Kultur. Kritiken, menar han, består i att förläggaren Albert Bonnier gjorde fel som publicerade boken eftersom den inte håller moraliskt och är full av lögner. Sedan följer en mängd klipp ur hans e-postlåda där deras relation kommer i dagens ljus. Då blir det fullkomligt ointressant vad Maja själv har haft för avsikt att skriva sin bok; smutskastning eller sund kritik av kulturmaffian. Debatten, anser jag, blir i stället kulturjournalistik av sämsta märke, där den biter sig själv i svansen. Den innehåller ingen relevans alls utan är sandlåderetorik.
Fast sämre.
Och en annan fråga: Varför publicerar DN Dan Josefssons inlägg?