Valparna

Det lät som om vi hade papegojor i köket i natt. Men det var valparna som inte tyckte om att ett staket skiljde dem från övriga huset. Därför bröt de sig ut och såg till att pinka lite här och där i nedervåningens alla rum.

Den minsta, som normalt går under namnet Valpen eller Dla, hade hittat en stensamlig som den varsamt plockade sten efter sten ur och la i en hög på golvet.

Om en vecka är merparten av papegojorna borta, men än finns två kvar.

Varje morgon - när jag kommer ner till förödelsen - är priset jävligt lågt på dem.

Enhjulig cykeltur

Kvicksilvret hade redan tidigt i morse stuckit iväg till 20 grader. Det betyder att det är dags att plocka fram enhjulingen! Kan knappast finnas någon bättre träning än att ta sig fram på ett hjul där koncentration och koordination är cykel... förlåt, nyckelord.

Med 29-tums däck går det dessutom skapligt fort.

Blogg x 2

Nu är ornkoll.blogg.se igång. Under åtminstone sommaren kommer jag att dubbelblogga.

Häng me´!

Rätt in i sommaren

Tog en vederkvickande promenad till jobbet i dag och jag upptäckte att jag gick rätt in i sommaren. Förutom doften av 95 och 98 oktan och lite diesel kände jag också doften av hägg, äppelblom och andra blomster.

Jag log ett mysleende när jag upptäckte det.

Och det blir bara ännu lättare att jobba.

Förresten, om tekniken står oss bi i dag startar bloggen Örnkoll i morgon.

Örnkoll

På fredag startar bloggen Örnkoll som du hittar på ornkoll.blogg.se.

Kan du inte hålla dig kan du tjuvkolla redan NU.

Friska

Alla valpar, även Dla, är friskförklarade. Låt vara att Dla är lite skev i skallen och knaprar fodret lite snett, hon får i alla fall leva vidare. De andra huliganerna skulle jag vilja kalla för pigga. Kan man ge dem något lugnande? Det är på eller av som gäller - oftast på.

Valpen

I dag klockan 10.00 besöker Bader Meinhoff-ligan veterinären. Spännande se vad djurdoktorn säger om Dla, den lilla. De övriga bör gå igenom besiktningen och kan inom ett par veckor ha nått sina nya mattar och hussar.

Kommer att sakna dem - ibland.

Just nu sitter de ömsom i hälsenan, ömsom i byxbenet, ömsom i närmaste sko eller bok, eller dylikt.

Puuh.

Melodifestival

Har svårt att bli riktigt upprörd över Melodifestivalen, men det är inte utan att man undrar hur vissa länder resonerar i sitt röstande.

Hade till exempel Turkiet vunnit hade jag omgående slutat betala tv-licens.

Lön

Om en timme kommer lönen in på kontot. Tur, för jag har inte ett enda öre, zero, noll, nada, null, på kontona.

Örnkoll

Arbetet med den nya bloggen avancerar så sakteliga och finns snart i en dator nära dig.

Namnet: Örnkoll.

Champions league-finalen

I kväll är det onekligen högklassig fotboll på tv. Ja, man vet ju aldrig men lagen som möts har ju spelarresurser i alla fall.

En av personerna som är aktuell i kväll, Manchester United-tränaren Alex Ferguson, har jag faktiskt fått äran att intervjua - för 20 år sedan. Jag tror inte han kommer ihåg mig, men jag kommer ihåg honom från den gången Manchester United besökte Karlstad.

Även Jonny Rödlund var med den gången. Han är i dag tränare för Syrianska K i Västerås.

Nu vet ni allt detta livsviktiga.

Resultatet? 3-1 till Manchester United.

Kom ihåg var ni läste det.

Valpen

Den lilla valpen äter som en vilde; smaskar, slurpar och kladdar. Den äter lite vid sidan om systrarna eftersom det gärna slutar med att den hamnar I matskålen.

På valparnas meny: nötfärs, välling, ägg och bröd.

Ved och fasa

Snart anlände 30-35 kubikmeter långved för kapning. Har du vägarna förbi bjuder jag gärna på en kopp kaffe.

Och en stunds kapning och klyvning.

Zzz...

... latan är jag så trött på att jag kräks. Visst gjorde karl´n mål och sköt guldet till Inter, men varför denna ohyggliga hysteri i tidningar och på tv? Båda kvällstidningarna har åtta (8) sidor vardera.

Hulk.

Ny blogg

Snart i en dator nära dig: Örnkolls blogg. Med det senaste, stôlligaste, mest provocerande och framsynta inom media.

Mer info följer.

Valpen

Status quo för valpen, men vi har bestämt oss för att avvakta med veterinärbesök tills vi ska dit med de andra för vaccinering och chipmärkning. Den är trots allt med och leker och sliter och drar i skor, sopborstar ... allt som dyker upp i en valps väg helt enkelt.

Hockey-VM

Det känns kallt med hockey-VM. Fast när nu Sverige trots allt tagit sig så långt sitter jag nog uppe och hoppas att Sverige kan skrälla. Kan nog bli ett glas vin till sällskap.

Vovven

Det är tomt utan vovven som svansat runt och glatt vardagen för oss i fem år.

Bästa vännen är död

Den goa och speciella hunden och familjemedlemmen Grynet, som hon kallades till vardags, eller Bumble Bee, som var hennes officiella namn, dog i går efter att ha blivit påkörd av en bil på RV50 alldeles utanför vårt hus.

Vi skulle gå ut på en promenad, Grynet, hennes hundkompis Milla och jag, när det plötsligt började skjutas i skogen. Det var skytteklubben som hade intagit övningsbanan så vi valde en annan promenadväg eftersom Grynet var rädd för smällare, raketer och skott.

Vi gick ut på åkern i stället och som vanligt var Grynet inte kopplad när vi gick åt det hållet. Men i stället för att följa med och lockas av den godisbit jag hade med till henne vände hon hem och - trodde jag - gick till terrassen för att vänta på oss. Men det gjorde hon inte. Hon blev så skraj av det allt mer tilltagande skjutandet att hon rusade ut på vägen och blev påkörd.

Trots skadorna sökte hon sig instinktivt hem mot huset, men hundratalet meter före tomten ramlade hon ihop och dog. Våra goda grannar var snabbt ute och hjälpte till och då en av dem är djurskötarutbildad gick det snabbt att komma fram till att hennes liv gick inte att rädda.

Det är lätt att anklaga sig själv för att ha brustit i omdöme, men som den vinthund hon var ville hon ju sträcka ut sig och släppa lös sin muskulösa greyhoundkropp.

Uttrycket att hunden är människans bästa vän stämmer onekligen.

Problem - och problem

I Burma har hela byar blåsts bort och familjer dött i cyklonen - här i Sverige har vi problem med bensinpriset.

I Kina har hela byar och familjer begravts under jordbävningsmassorna - här i Sverige tycker somliga att skattetrycket är hårt.

Problemen är av olika slag beroende på var vi befinner oss på jordklotet.

17 timmar

Nu har det gått 17 timmar sedan EM-truppen togs ut till fotbolls-EM och jag har hört, läst och diskuterat Henrik Larssons vara eller inte vara minst tio gånger - utan att tv:n eller radion är på.

Såren i öronen kommer att vara rejäla redan innan första bollen sparkats utför Alpsluttningarna.

Nu undrar jag bara: vilken är Henrik Larssons favoritfärg och turnummer?

Det ska vi väl hinna matas med innan avspark.

En liter mjölk

Lämnade jobbet på tisdagskvällen med en liter mjölk, en liter yoghurt och tre kattmatsburkar stadigt placerade på pakethållaren. Kom hem med en liter yoghurt och tre kattmatsburkar.

Intalade mig omgående att jag kanske tappat den på vägen från ladan, där cykeln parkerats, men fick ingen träff. Sökte vidare i pannrummet, på hyllor i tron att jag ställt undan den utan att tänka på vad jag gjorde.

Men, nej, den var borta och jag började mer och mer övertygas om att jag blivit tokig, att jag inte ens fått litern med mig från kylskåpet på jobbet.

På returen till jobbet i morse hade jag bara två hundra meter kvar och hade trots idogt letande inte funnit litern. Men så, utanför Preemmacken 150 meter före jobbet, låg den.

Skönt.

Valpen

Något är vajsing med den lilla valpen och veterinären får avgöra under veckan.

Nolltolerans

I Hälsingland prövas så kallad nolltolerans. Det betyder att svordomar och andra utbrott i riktning domaren ska förbjudas inom fotbollen. Det är bra för vem vill höra en elvaåring utbrista runda ord på en fotbollsrektangel?

Eller, för den delen, en 30-åring utbrista samma sak?

Husägare

Som husägare har jag så smått börjat använda verktygslådan. Med tangenbordsnävar är risken stor att skrivmejslar slinter och hammare träffar fel och att det därmed yttras vissa ord som inte bör gå i tryck.

Dock överträffar man sig själv i bland, som i morse när jag lagade trappan till terrassen och i stället för att slå i spikar som spricker borrade hål och SKRUVADE fast trappsteget.

Parallellt har jag grävt ett land där diverse grödor ska dyka upp under sensommaren. Väldigt litet land, men ändå. Det har också gjorts med tangentbordsnävar men tack vare ett par rejäla arbetshandskar har jag sluppit blåsor.

Stänkare

Tog en stänkare för mycket i går kväll - eller så var det whiskyn som var skämd.

Vad tror ni? Ska jag skicka whiskyn på analys?

Hur mycket jag drack?

Tappade räkningen efter femte ölen och fjärde fyran whisky.

Valpen

Hur mår den lilla? Nja, låt vara att vikten går upp och att vågnålen nu pekar på dryga kilot, det får bli veterinären som får avgöra dess öde kommande vecka. Ögonen ser inte riktigt bra ut och det är inte osannolikt att hunden är mer eller mindre blind.

Fast vi är noviser. Experterna får avgöra.

Vernissage

På lördag smäller det. Då har Lisa Ekman, min fantastiska sambo, vernissage på sin utställning på Stenegård, Järvsö.

Det blir en spännande blandning av skulptur och grafik, där varje objekt har någon egen liten historia att berätta.

Utställningen pågår till den 22 juni och är öppen varje vardag mellan 11 och 15.

Vernissage 10 maj kl 11.

Välkommen!

Sjuk värld

Media på sistone:

"En elvaåring videofilmade när den tioåriga kompisen blev våldtagen."

"En pappa i Österrike höll sin dotter instängd i 24 år och våldtog henne till råga på allt."

"En svensk tog livet av två flickor."

Författaren Arthur Koestler och hans hustru Cynthia tog livet av sig eftersom de inte fann livet värt att leva. Det är så att man förstår att de fattade det beslutet.

Fast jag väljer att leva vidare. Jag är nyfiken och vill se hur det sakta men säkert blir så att vi slipper den där typen av rubriker och löpsedlar.

Nina Björk

Genial krönika på DN Kultur av Nina Björk i onsdags. Sök på dn.se eller leta rätt på en tidning.

Den handlade i stora drag om att hon är trött på alla köpuppmaningar av sorten "det är vår - köp ny cykel", som vi matas med nu.

Eller som vi matas med året om.

Valpen

I går fick valpen och hennes systrar kokt fisk. Gissa om det uppskattades! De, och inte minst den lilla, äter glupet.

Precis som husse.

Valpen

Valpen närmar sig kilot och har tillsammans med sina fyra systrar i dag fått smaka på mjölk och kattmat. Låt vara att de ömsom stod i maten, ömsom åt den, de mumsade glupskt i sig.

Kruxet är att när de börjar äta mer än mammamjölk så kommer det ut där bak och inte alltid på platser som husse och matte önskar.

Shit happens.

En flarra vitt

Ledig måndag och tisdag, då smakar en flarra vitt bättre än någon annan gång. Lägg till det sex timmars arbete i trädgården och allt är superbt. Ett italienskt vin och välkryddad kyckling, allt intaget på terrassen i solnedgången med Hälsinglands blånande berg i horisonten.... livskvalitet!

Hundarna

Siv har helt rätt: ut med bilder på hundarna. Här kommer en av dem, en av de mer välnärda.

Håll med om att det svårt att säga något ofördelaktigt om den lilla här nedan?

Ja, valpen, alltså.
132694-7

Valpen

Jag undrar om inte den lilla valpen kommer att klara sig. Den blir allt starkare och starkare, även om den ligger en bra bit från sina systrar som mer och mer liknar små dunbolster.

Som man inte vill göra sig av med.

Men måste.

Slut

Ipswich vann, men det hjälpte inte eftersom fel lag tog poäng i de övriga matcherna. Därför är säsongen slut för de flesta lagen, medan den fortsätter för de lyckligt lottade.

Valpen

Fick lite ur nappflaska i går och åt glupet. Fortsatte sedan på mammans mjölkcentral som ju alltid är bäst.

Vågen visar på 850 gram och det tar sig, men...

Kolla löven

VIlken acceleration det är i naturen. Kolla bara på björklöven hur snabbt det går. Håll koll och beundra dem, snart är de mörkgröna.

Ipswich

I morgon kan säsongen ta slut för Ipswich. Vinst och en jäkla massa flyt i ett par andra matcher och de är klara för kvalmatcher till premier league.

Tummarna hålles.

Så jävla bra

Leta omgående upp dagens, fredag 2 maj, Aftonbladet och läs Marcus Birros debattartikel om de urholkade trygghetssystemen i dagens Sverige.

Och hittar du ingen Aftonbladet i dag, sök rätt på en i morgon, eller gå ut på aftonbladet.se.

Birro menar att vi alla kan hamna i bidragsberoende av någon form, oavsett om vi i dag är rika eller i alla fall har så pass med pengar att vi slipper konfronteras med Försäkringskassan. Därför måste samhällets trygghetssystem värna om dem som behöver det, vilka kan vara vem som helst, och inte bara för dem som utpekas som behövande i dag.

Stort, Birro!

Snart är det dags

Snart är det vernissage för Lisa Ekmans utställning på Stenegård i Järvsö, Hälsingland. Grafiska blad och skulpturer visas 10 maj till 22 juni.

Återkommer med vernissagetid.

Välkommen!

Valpen...

... växer sakta men säkert på sig och har nått åtta hekto, men nja, vi får se om den tar sig ännu mer. Ögonen vill inte riktigt öppna sig på det sätt man önskar.

Fast utan mänsklighetens hjälp, läs: min sambo, hade denna lilla varelse förmodligen inte levat i dag.